Kliz

Najčešća pitanja


Šta je električni skejt

Iako je po izgledu sličan tradicionalnom skejtbordu, električni skejtbord poseduje motor koji se napaja baterijom, koja skejtbordu daje domet i snagu. Kao i obični skejtbordovi, električni skejtbordi uglavnom imaju četiri točka, čiji se pogon kao i kočenje kontroliše ručnim daljinskim upravljačem.

Na kom principu radi električni skejtbord?

Električni skejtbordovi su novitet u svetu skejtborda. Oni rade slično kao i tradicionalni skejtbordovi, ali pored mogućnosti da se odbacite nogom, električni motor obezbeđuje dodatnu snagu. Šine, točkovi i daske električnih skejtborda su dosta slični onima koji se koriste na tradicionalnim skejtbordovima, uz par sitnih modifikacija koje omogućavaju da se ponese elektronika i omogući prenos.

Koliko košta e-skejt?

Cena varira u zavisnosti od brenda i karakteristika koje su vam potrebne. Međutim, u proseku se kreću od par stotina eura do preko hiljadu i više. Internet je prepun različitih opcija, pa vredi raspitati se i detaljno istražiti najbolje ponude pre kupovine.

Koliko brzo električni skejt može da ide?

Većina današnjih modela električnih skejtbordova može da postigne brzine između 15 i 50km/h. A postoje modeli koji mogu i brže. Maksimalna brzina skejtborda zavisi od brojnih faktora, a najviše je određena snagom motora, baterije i sveukupnim kvalitetom ugrađenih komponenti. Na brzinu takođe utiču teren i vremenski uslovi. Na primer, ako je teren veoma brdovit, hrapav i vreme je vetrovito, to će imati negativan uticaj na brzinu. Na kraju, težina vozača takođe utiče na maksimalnu brzinu skejtborda. Što je jahač teži, to će biti sporija maksimalna brzina.

Koliko su opasni električni skejtbordovi?

Sama činjenica da električni postižu znatno veće brzine od tradicionalnih skejtbordova, čini ih dosta opasnijim i rizičnijim za vožnju. Svaki početnik bi trebalo da odvoji vreme i pređe dosta kilometara u što bezbednijim uslovima pre nego što pokuša da pomeri granice i krene sa većim brzinama. Pored iskustva vožnje, takođe je važno da uvek budete oprezni u pogledu uslova u kojima se vozite. Vlažno vreme, motorna vozila, pešaci i ostali učesnici u saobraćaju dramatično povećavaju bezbednosne rizike, zato budite krajnje oprezni u svim situacijama, a neke je najbolje u potpunosti izbeći.

Da li je legalno voziti električni skejt?

Na većini mesta je legalno voziti električne skejtbordove, ali konačan odgovor na ovo pitanje zavisi od vaše opštine. Preporučljivo je da proverite lokalne zakone koji regulišu upotrebu električnih skejtborda i gde se oni mogu bezbedno voziti.

Da li električni skejt ima kočnice?

Da, električnim skejtom se koči preko daljinskog upravljača koji motoru šalje signal da uspori ili potpuno zaustavi kretanje. Stepen jačine kočenja je podesiv na daljinskom upravljaču, a većina električnih skejtborda koristi sistem regenerativnog kočenja koji pri kočenju puni bateriju. S obzirom da je u pitanju elektronika, uvek treba voziti sa dozom rezerve, tako da budete u mogućnosti da samostalno ukočite dasku spuštanjem noge na zemlju ukoliko dođe do otkazivanja ili poremećaja u radu elektronike.

Koliko je prosečno trajanje električnog skejtborda?

Ovo svakako zavisi od samog kvaliteta proizvoda, načina vožnje i održavanja. Generalno, većina električnih skejtova na tržištu bi uz propisno održavanje trebalo da izgura nekoliko godina. Produženju veka svog skejta ćete najbolje doprineti ako bateriju održavate u dobrom stanju. tj. držite je na čistom, suvom mestu pod optimalnim punjenjem i temperaturom (o ovome se možete detaljnije informisati u uputstvu proizvođača). Takođe treba izbegavati izlaganje visokim temperaturama i proveravati stanje točkova, kugličnih ležajeva i ostalih delova koji se vremenom troše.

Koji je najbolji brend?

Ovde uglavnom orbitiraju relativno mladi brendovi pa je nezahvalno nekoga značajnije isticati. Ali za sada u razvoju prednjače: Meepo, Backfire, Evolve, Wowgo, Exway, TeamGee itd.

Da li su električni skejtovi dobri za početnike?

Ako do sada niste vozili običan skejt, bilo bi dobro prvo krenuti sa njim kako bi uvežbali osnovne principe upravljanja, kočenja i održavanja ravnoteže. Tek kada steknete sigurnost na njemu ima smisla preći na električni pogon. Ali i tada se ponašajte kao da krećete od nule, i ponovo uvežbajte sve manevre, počevši od najnižih brzina. Velika brzina koju razvija električni skejt višestruko povećava rizik i stepen povreda, pa je izuzetno važno da se dobro pripremite, poštujete saobraćajne propise i nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu.

Koji je najbolji e-skejt?

Ne postoji ultimativni odgovor na ovo pitanje, sve zavisi kakvu vožnju želite. Neki od faktora koje treba uzeti u obzir kada birate dasku za sebe su: vaš budžet, težina, krajnji domet i krajnja brzina koji su optimalni za vas, teren na kome planirate da vozite. Takođe treba uzeti u obzir kredibilitet proizvođača, garantni rok, mogućnost zamene delova i koliko je mašina zahtevna za održavanje.

Koji električni skejt da kupim?

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri kupovini električnog skejtborda je gde ćete ga voziti. Da li vam je potrebna daska za grad ili želite da se bavite i terenskim putevima? Koji su vaši zahtevi za maksimalni domet i koliki vam je budžet? Sve ovo je važno uzeti u obzir dok birate dasku za sebe. Ako ste početnik, sasvim dovoljan vam je kruzer oblik daske, a ako tražite nešto snažnije, postoje opcije sa jačim performansama koje su dizajnirane za brzinu, offroad i vožnju na velike distance.

Da li su električni skejtovi otporni na vodu?

Većina električnih skejtbordova ima određenu zaštitu od vode, ali nije u potpunosti vodootporna. Što znači da bez većih problema mogu da podnesu laka prskanja i bare. Ako planirate vožnju po vlažnom vremenu, vodite računa da preduzmete posebne mere predostrožnosti jer skoro svi brendovi električnih skejtborda strogo savetuju da se ne vozi po kiši. Točkovi pri nailasku na vodu u značajnoj meri gube kontakt sa asfaltom tako da je vožnja u takvim uslovima izuzetno opasna.

Koliki je vek trajanja baterija?

Vek trajanja baterije dosta varira u zavisnosti od načina kako se koristi. Na to najviše utiče koliko često se koristi, koliko ima punjenja i pražnjenja i da li je čuvana u optimalnim uslovima. Visoke temperature i vlaga mogu oštetiti bateriju, zato je dobro čuvati je u optimalnim uslovima.

Većina litijum-jon baterija imaju vek izmedju 500 i 1000 ciklusa punjenja. Pa ako se električni skejt koristi za kraće vožnje po gradu, baterija može potrajati i preko dve godine. Sa intenzivnijom upotrebom na većim distancama i češćim pražnjenjima, verovatno će potrajati oko godinu dana.

Da li su bolji “belt drive” ili “hub” motori?

Belt drive motori nude više snage, pogodniji su za podešavanja, ali su ujedno upadljivi i bučni. Dok su hub motori skoro neprimetni, nisu zahtevni za održavanje, ali su tvrđi za vožnju. Sve zavisi šta vam treba, na ovoj stranici su detaljnije objašnjene njihove prednosti i mane.